Faiz Azmi

Faiz Azmi

05-10-2022

01:21

Breakfast tadi terdengar convo mak-anak ni. The kid just got a job, and the mom said this to her "mama ada hutang kereta dan CC, nanti kau ambil lah PL untuk settlekan hutang mak tu" B40 breeds B40. Anak tu baru nak start hidup, dah kena tampung her mom's financial mistakes

Orang yang pandang jauh ke depan akan simpan duit untuk anak2 punya education, business, ada yang bayarkan downpayment rumah/kereta Tapi yang ni dia kasi hutang kat anak2. Pastu ada yang bengong dalam threads ni akan kata "bantu lah mak bapak tu yang dah besarkan kau"

Dude, bila nak bantu, jangan lah sampai sendiri sakit. Cashflow barai, personal liability affected, future tergadai. Nak bagi kena ikhlas. Kalau mak dah minta macam tu, anak mesti akan bagi walaupun sebenarnya tak suka

Ada orang cakap and I agree: 1. Mak tak boleh expect duit dari anak, anak boleh bagi dengan ikhlas kalau mampu 2. Anak tak boleh expect mak jaga cucu, mak boleh jaga dengan ikhlas kalau mampu Ini tidak, mak expect anak jaga bagi duit, anak expect mak jaga anak

Lepas tu you wonder why some families do better than your own. Oh tak, you will tunggang agama and say "Rezeki Allah tu luas". Yelah kau, cara hidup tunggang-langgang, ikhtiar tak nak, orang suruh belajar personal finance kau marah, lepastu harap rezeki fall on your lap

And last sekali, bila dah susah, salah semua orang, salah kerajaan tak bantu, salah kaum lain 'ambil bayak sangat', salah cousin sebab tak support you, and salah Allah sebab tak kasi rezeki "dah takde rezeki nak buat camna?" No dum-dum, you yang failed to act responsibly

I said last tadi kan? I lied. Please break the poverty cycle. Kalau kau B40, takkanlah kau nak anak kau tu B40 juga macam kau? Jangan lah macamtu, anak mesti lebih berjaya dari mak-ayah, at least try to be lah, uplift the next generation

Kalau tak mampu nak bagi apa2 pun, duit tak boleh bagi (ko takde duit), education pun tak boleh bagi (ko tak pandai), at least jangan lah bebankan anak2 yang baru nak start kehidupan. Give them a clean slate, don't do unto your children what your parents did to you

Break the poverty cycle, start now because you are aware, at least I hope lah if you managed to read up to this point

p/s Before anyone chastises me, I'll let you know that I do give substantially to my parents on a monthly basis. I bagi dengan rela sebab I nak baraqah. Bukan sebab kena paksa atau diminta. Charity starts at home afterall, at least I believe so

Hey guys nak pandai kena buka minda. Drop by my other channels LetsJomStudios ye!


Follow us on Twitter

to be informed of the latest developments and updates!


You can easily use to @tivitikothread bot for create more readable thread!
Donate 💲

You can keep this app free of charge by supporting 😊

for server charges...