Nestor Grigoropoulos

Nestor Grigoropoulos

29-10-2022

08:01

Βγήκαν οι αριστεροί παραχαράκτες της ιστορίας να μας πουν πως το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ελευθέρωσε την χώρα. Είναι έτσι όμως; 👉🏻 Η πρώτη αντιστασιακή δράση κατά του άξονα σχηματίστηκε από τις εξοριστες μονάδες του Ελληνικού Στρατού και Βασιλικού Ναυτικού στην Μέση Ανατολή.

👉🏻Το ΚΚΕ μέχρι την εισβολή στην ΕΣΣΔ από τους ναζί ήταν αποστασιοποιημένο από κάθε μορφή αντίστασης. 👉🏻Στις 15/5/1941 ο βενιζελικός αξιωματικός Συνταγματάρχης Ψαρρός ιδρύει την πρώτη αντιστασιακή ομάδα «Ελευθερια».

👉🏻Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 1941, πριν το ΕΑΜ, πλήθος πατριωτών ξεκίνησαν την αντίσταση. Λέλα Καράγιαννη και Κώστας Περρίκος οι σπουδαιότερες μορφές της αντίστασης. Στην Β.Ελλάδα εξαφανίζεται από αξιωματικούς του Ε.Σ. η ΥΒΕ μετέπειτα ΠΑΟ, πάλι πολύ πριν το ΕΑΜ.

👉🏻9/9/1941 ιδρύεται ο ΕΔΕΣ από τον Βενιζελικο συνταγματάρχη Ναπολέοντα Ζέρβα. 👉🏻27/9/1941 ιδρύεται το ΕΑΜ. 👉🏻Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ πήρε μέρος σε μαχες και δολιοφθορές προκαλώντας περιορισμένες απώλειες στις δυνάμεις κατοχής για τα δεδομένα του Β´ΠΠ. Πάντα υπό τις οδηγίες ΚΚΕ και του ΚΚΣΕ

👉🏻Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ουδέποτε απέκτησε νομιμοποίηση στο σύνολο του πληθυσμού ούτε είχε το εύρος που αποδόθηκε από το 1974 και μετά από την προπαγάνδα του ΚΚΕ. Ειδικά σε Ηπειρο, Μακεδονία και ύπαιθρο οι τοπικές κοινωνίες ήταν φίλα προσκείμενες σε ΕΔΕΣ ΕΚΚΑ και άλλες αντιστασιακές ομάδες.

👉🏻Η μεγαλύτερη αντιστασιακή δολιοφθορά στον Γοργοπόταμο καθυστέρησε εξαιτίας της επιφυλακτικότητας ή και άρνησης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ να συνεργαστεί με τον ΕΔΕΣ και τους συνδέσμους σαμποτερ των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

👉🏻Συχνά οι επιθετικές ενέργειες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΔΙΧΑΖΑΝ τις τοπικές κοινωνίες λόγω των συνεπειών που επέφεραν στα χωριά όταν οι ανταρτες αποχωρούσαν. 👉🏻Η συμπεριφορά των στελεχών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και των ανταρτών όπως «εθελοντική» φορολόγηση δεν ήταν αποδέκτες από τοπικές κοινωνίες.

👉🏻Σε πλείστες περιπτώσεις η παρουσία του ΕΑΜ ταυτίστηκε με συγκεκριμένες τοπικές ομάδες ή φατρίες που χρησιμοποιούσαν την ένοπλη εξουσία στο όνομα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για κατσαπλιαδισμο και ξεκαθάρισμα λογαργιασμων.

👉🏻Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εν αναμονή βρετανική απόβασης στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1943 επιδόθηκε σε ανηλεή πόλεμο κατά άλλων αντιστασιακών ομάδων παρά σε αντιστασιακή δράση κατά του κατακτητή. Με εξαίρεση του ΕΔΕΣ και του Αντών Τσαους οι μη Εαμικής προέλευσης ηγέτες δολοφονήθηκαν.

👉🏻Σαράφης, Βαζαίος αναγκάστηκαν να ενταχθούν στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και οι Ψαρρός Βρεττάκος Καραχάλιος δολοφονήθηκαν. Έχουμε έτσι λοιπόν την ουσιαστική έναρξη του εμφυλίου πολέμου που συντάραξε την χώρα μέχρι το 1949. Με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

👉🏻Τι ήταν τελικά το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ; Δημιούργημα του ΚΚΕ μετά την αλλαγή της Κομιντέρν που χρησιμοποιήθηκε ύπουλα για να καθορίσει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Το ΕΑΜ έπαψε να υπάρχει όταν το ΚΚΕ αποφάσισε πως δεν το χρειαζόταν άλλο.

👉🏻Την θέση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ θα πάρει ο ΔΣΕ στην αιματηρή κομμουνιστική ανταρσία από τα Δεκεμβριανά μέχρι την λήξη της το 1949. Μια σύρραξη που κόστισε περισσότερες ζωές από ο,τι η κατοχή και κράτησε την χώρα αλλά 50 χρόνια πίσω και με πάθη που φτάνουν ως τις μέρες μας.

👉🏻Οι κατοχικές δυνάμεις έφυγαν αυτοβούλως στα πλαίσια υποχώρησης μετά την κατάρρευση του Ανατολικού μετώπου και την προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων σε Ανατολή και Δύση. Στις συμμαχικές δυνάμεις, περίοπτη θέση έχει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΡΙΜΙΝΙ.

👉🏻Για την σύσταση και την εθνοπροδοτική στάση του ΔΣΕ σε άλλο tweet. 👉🏻πηγή: Εμφύλια Πάθη γ´εκδοση Στάθης Ν Καλύβας , Νίκος Μαραντζιδης


Follow us on Twitter

to be informed of the latest developments and updates!


You can easily use to @tivitikothread bot for create more readable thread!
Donate 💲

You can keep this app free of charge by supporting 😊

for server charges...