Πραιτωριανός

Πραιτωριανός

02-10-2022

07:54

"ΥΠΟΓΑ" - THE THREAD vol.1 Σήμερα δημοσιεύθηκε στην Αυγή, η "έρευνα" σχετικά με την λεγόμενη υπόγα της Πειραιώς. Αγαπητοί φίλοι χρήστες, με πληροφόρησαν ότι συμπεριλαμβάνομαι στην "Υπόγα" που έχει δημοσιεύσει η Αυγή και με ρωτούσαν πως μπορούν να μπουν και αυτοί. (🤣)

Επειδή, δεν ανήκω σε καμία τέτοια υπόγα, και επειδή δεν είμαι άνθρωπος που θα καθίσει να τον κατηγορούν χωρίς να απαντήσει ποτέ, θα σας αποδείξω πως υπόγα στην Ελλάδα είναι μόνο μία, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινάμε...

Το βασικότερο όλων είναι να σας δώσω μία γενική εικόνα της πλατφόρμας σε ένα θέμα οργανικού ενδιαφέροντος. Θα χρησιμοποιήσω τα 2 πρόσφατα hashtags #Ιταλια και #ιταλικες_εκλογες, στα οποία μέσα έγραψαν σχεδόν όλοι.

Η ανάλυση δικτύου μας δείχνει μία "φυσιολογική" εικόνα της πλατφόρμας, κάτι που θα αντιληφθείτε άμεσα και όσοι είστε καθημερινοί χρήστες. Οι εκλογές στην Ιταλία απασχόλησαν έντονα την επικαιρότητα, οπότε είναι λογικό να έγραψαν όλοι, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Πάμε τώρα να δούμε ένα άλλο hashtag που έτρεξε πρόσφατα. Το #Siemens. Σε πρώτη ανάλυση δημιούργησα ένα wordcloud με τις 50 λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο στα tweets του συγκεκριμένου hashtag. Όπως βλέπετε, είχα κάθε λόγο να σκεφτώ πως εδώ έπαιζε δράση "Υπόγας" ΣΥΡΙΖΑ.

Απομόνωσα λοιπόν τους λογαριασμούς που είτε έγραψαν οι ίδιοι tweets με τις συγκεκριμένες λέξεις, είτε έκαναν retweets σε αρχικά tweets με τις συγκεκριμένες λέξεις, και έτρεξα μία ανάλυση δικτύου για να αποτυπώσω τις σχέσεις μεταξύ των λογαριασμών.

Όπως βλέπετε, οι λογαριασμοί με τη μεγαλύτερη διάδοση του συγκεκριμένου hashtag είναι σε όλους μας γνωστοί και υποστηρίζουν ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης φαίνεται πως δεν μιλάμε για ένα ενιαίο δίκτυο λογαριασμών, το οποίο χωρίζεται κυρίως με βάση την πολιτική αλληλεπίδραση αλλά...

φαίνεται πως υπάρχουν ξεχωριστά δίκτυα διάδοσης του μηνύματος μέσα στο συγκεκριμένο hashtag, με παραλήπτες που δεν αλληλεπιδρούν τόσο άμεσα με τα υπόλοιπα δίκτυα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι Βαξεβάνης και Nickher2.

Στον κλασσικό δε ισχυρισμό πως "το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τον λαό που κινητοποιήθηκε για να σχολιάσει", την απάντηση μας δίνει η Google μέσω των Google Trends, όπου το θέμα δεν ήταν καν στο top 10 των αναζητήσεων εκείνες τις ημέρες.

Πρόκειται λοιπόν για μία συντονισμένη προσπάθεια να καθοριστεί επικοινωνιακή ατζέντα, να δημιουργηθεί ένα αφήγημα το οποίο επιτίθεται ευθέως στην κυβέρνηση. Ο ορισμός της λειτουργίας μίας πραγματικής υπόγας δηλαδή.

Για την μεθοδολογία του agenda setting θα επανέλθω εκ νέου καθώς είναι ενδιαφέρον. Στο επόμενο thread θα σας παρουσιάσω γενικά χαρακτηριστικά των λογαριασμών της υπόγας, ώστε να δείτε ρυθμούς παραγωγής original tweets και retweets, και λοιπά ενδιαφέροντα πράγματα.

BTW επειδή όταν η Αυγή κάνει λόγο για παραγωγή tweets δεν ξεκαθαρίζει αν πρόκειται για tweets ή retweets, να ξέρετε πως τα περισσότερα εργαλεία ανάλυσης των sm δεν τα ξεχωρίζουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πως κάποιος μπορεί να γράψει 300/tweets σε 3 ώρες.

Η σωστότερη ανάλυση θα ήταν να ξεχωρίσει κάποιος τα tweets που γράφει ένας λογαριασμός με αυτά που κάνει retweet. Διαφορετικά, εδώ μέσα, οι περισσότεροι θα είχατε "παραγωγή" πάνω από 150 tweets την ημέρα.

Και για να κλείσουμε λοιπόν. Ζαίοι, δεν είστε οι μόνοι που έχετε ερευνητικές ικανότητες, και ανοίξατε έναν ασκό που δεν σας συμφέρει, γιατί κρύβει αποκλειστικά δικά σας σκατά μέσα. Από εδώ και πέρα κάθε νέο operation που θα κάνετε, θα σας το βγάζω στη φόρα. Ξέρετε ότι μπορώ.

Και επειδή ξεκινήσατε το φακέλωμα που είναι παλιά σας τέχνη, από τις εποχές της σοσιαλιστικής σας χούντας, θα σας πληρώσω με το ίδιο νόμισμα, απλώς και μόνο γιατί τολμήσατε να γράψετε το όνομα του λογαριασμού μου στην κωλοφυλλάδα σας, και γιατί δεν γουστάρω αυτές τις πρακτικές.

Αντί επιλόγου, σας παραθέτω ένα βίντεο που αποδεικνύει πως φωνάζει ο κλέφτης... για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.... #ερχεται_πουτσα. Με τις υγείες σας.

ΥΓ. απευθύνω ανοιχτό κάλεσμα σε συντρόφους που κατονομάστηκαν από την ΑΥΓΗ και σε συντρόφους που επιθυμούν να κατονομαστούν στο μέλλον να το αναφέρουν στο bio τους, όπως εγώ. Πρόκειται για παράσημο.

"ΥΠΟΓΑ" - THE THREAD vol.2Follow us on Twitter

to be informed of the latest developments and updates!


You can easily use to @tivitikothread bot for create more readable thread!
Donate 💲

You can keep this app free of charge by supporting 😊

for server charges...